سازگاری تشخیص چهره گوشیهای آیفون با ماسک
در شرایط همه گیری کرونا ویروس که افراد ملزم به استفاده از ماسک هستند یکی از مهمترین معضلات پیش آمده کار نکردن قفلهای تشخیص چهرهی تلفنهای هوشمند با ماسک است. اسمارت فونهای اندرویدی و آیفونها تا امروز توان تشخیص چهره با استفاده از ماسک را نداشتهاند و بدیهیست که در این وضعیت کرونا که زمان پایان آن نیز مشخص نیست این کمپانیها درصدد برطرف کردن این مشکل برآیند.
هرچند برخی شرکتها مدعیاند که این فناوری مبتنی بر هوش مصنوعی حتی اگر نیمی از صورت پوشانده شده باشد هم قابلیت تشخیص دارد و همچنین برخی کارشناسان این حوزه دربارهی ادعایی مبنی بر نبود فناوری تشخیص چهره با ماسک شک و تردید دارند. اما آن چه تجربه نشان میدهد تکنولوژی تشخیص چهره حتی بدون ماسک هم ممکن است به مشکل بیفتد. مطالعات نشان داده که اکثر الگوریتمهای تشخیص چهره با ضریب ۱۰ تا ۱۰۰ برابر در تشخیص رنگین پوستان دچار اشکال شدهاند.
Face ID گوشیهای آیفون چطور کار میکنند؟
با همهی اینها کمپانی بزرگ و قدرتمند اپل در این زمان در تلاش بوده تا این مشکل را مرتفع کند و مشغول توسعهی قابلیت تشخیص چهره آیفونهای خود است تا کاربران با ماسک هم بتوانند از Face ID به راحتی استفاده کنند. با این حال در ابتدا باید به سوال پاسخ داده شود که Face ID آیفون چطور کار میکند و قادر خواهد بود چهره را با ماسک تشخیص دهد؟
اگر شما یک آیفون 11 پرو مکس داردید باید بدانید امنیت فیس آیدی آن خیلی بالاست، زیرا به جزئیاتی فراتر از جزئیات اصلی چهرهی شما توجه میکند. هر زمانی که شما قفل آیفونتان را با تشخیص چهره باز میکنید، دوربین TrueDepth گوشی یک شبکهی سه بعدی از دهها هزار نقطهی مادون قرمز را روی صورت شما ایجاد میکند که باید منطبق با آن چیزی باشد که برای نخستین بار در گوشی ثبت کردهاید و در این بین مواردی که اشتباه باشد گزارش خواهد شد.
نمیتوانید فیس آیدی آیفون را گول بزنید
از آنجا که تشخیص عمق جزء مهمی از Face ID است، برخلاف تکنولوژیهای ابتدایی تشخیص چهره که روی اکثر گوشیها به کار رفته این سیستم نمیتواند با یک عکس دو بعدی گول بخورد. با قرار دادن ماسک روی صورت خود نیز شما توانایی دوربین TrueDepth برای اندازه گیری تراز سفیدی صورت از زیر چشم تا چانهی خود را از آن میگیرید.
شما همچنین نمیتوانید خیلی راحت ماسک به صورت زده و چهره خود را تنظیم کنید تا فیس آیدی آن را همیشه شناسایی کند. این سیستم روی دهان و چانه دقت میکند و اگر نتواند آن را تشخیص دهد یا تصور کند که مسدود شده است، قفل صفحه را باز نمیکند. با این توصیفات تشخیص چهره در اسمارت فونهای اپل با ماسک کار راحتی نخواهد بود. اما این کمپانی هیچ وقت کاربران خود را با مشکلات رها نمیکند و همواره در تلاش است آنها را راضی نگه دارد.
اپل چه تغییراتی برای تشخیص چهره با ماسک ایجاد کرده؟
این شرکت در آخرین نسخه به روزرسانی نرم افزار اختصاصی خود iOS13.5 موقعیتی فراهم کرده است که اگر شخصی ماسک زده باشد آن را تشخیص داده و آیفون او فوراً صفحهی ورودی کد عبور (passcode) را نمایش میدهد. البته ابزار Face ID هنوز قفل آیفون را باز نمیکند مگر اینکه ماسک خود را بردارید، اما بسیار سریعتر از قبل به صفحهی رمز عبور میرود.
این بدان معناست که در صورت پوشیدن ماسک، کاربر تنها کافیست صفحه Face ID را رد کند و برای باز کردن قفل گوشی گذرواژه مورد استفادهی خود را وارد کند. پیش از این، اگر فردی از امکان تشخیص چهره برای باز کردن فقل صفحه نمایش گوشی آیفون خود استفاده میکرد، اگر رصد و تشخیص چهرهی کامل او به دلیلی همچون پوشیدن ماسک ممکن نبود، باید برای استفاده از رمز چند ثانیه صبر میکرد ولی اکنون بلافاصله پس از تشخیص ماسک بر چهرهی کاربر امکان درج دستی رمز فعال میشود.
باید دید که گوگل چه تدابیری را برای نرم افزار Android میاندیشد تا از قافلهی تغییرات iOS برای وضعیت کرونا عقب نماند اما در حال حاضر این کمپانی تغییر خاصی ایجاد نکرده و خبری از تدابیر خود برای حل این مشکل نداده و کاربران گوشیهایی که سیستم عامل اندروید دارند همچنان باید با این مشکل دست و پنجه نرم کنند.